Italië, hoog water en winter op de boerderij

Het is winter, dat hebben we allemaal gemerkt. Ookal hebben we naast een aantal dagen sneeuw nog geen hele koude temperaturen gehad. Het is wel erg nat. Rondom onze boerderij kunnen we dit goed zien. De dikke kleigrond is nat en zwaar en het land is daardoor onbegaanbaar.

 

 

In de uiterwaarden hebben we dit nog beter kunnen zien. Het water uit de Maas staat zo hoog dat een grote delen van de uiterwaarden waar normaal onze Brandrode runderen grazen onder gelopen zijn. Gelukkig hebben we in november alle koeien naar de stal gehaald. Maar het hoge water van de afgelopen weken geeft het belang van de uiterwaarden aan. Maar ook van het terughalen van de koeien naar de stal.

In de stal zijn de eerste Brandrode kalfjes alweer geboren. Een van de groepen kalft rondom de jaarwisseling af, de rest van de groepen in het vroege voorjaar, dus vanaf eind februari. Deze kalfjes blijven het hele jaar bij de moeder. In het voorjaar als er genoeg gras in de natuurgebieden staat gaan
ze samen naar buiten tot de volgende winter.

Italie
Afgelopen najaar vertrokken wij met de auto voor een weekendje naar Parma in Italië. Natuurlijk konden wij niet terug komen zonder kaas. We bezochten een boer die echt Parmagiano Regano produceert. Dit is een beschermd product en is te herkennen aan de afdruk die in de korst gemaakt is.

 

 

In de moderne vaten met traditionele koperen binnenkant wordt de verse melk van de koeien verzameld. Door de avond en ochtend melk te mengen wordt de juiste temperatuur voor het stremmen bereikt. Tijdens het kaasmaken wordt de melk verhit, heel anders dan bij ons Nederlandse Goudse kaas proces.

 

 

De kazen die gemaakt worden wegen na pekelen en rijpen meer dan 40 kg, tijdens het maken en het keren wegen de kazen meer dan 50 kg. Hard en zwaar werken dus!

Wij namen een hele kaas mee die 24 maanden gerijpt is. Het was een uitdaging om deze gesneden te krijgen maar het is gelukt.

Afgelopen weekend kookte Ellen voor jullie een heerlijke pasta met echte parmezaan voor jullie in de winkel.

Graag tot ziens!

 

Jasper en Afke Baukje Spierings

 

en alle medewerkers

 

Wist u dat alle recepten die wij gekookt hebben verkrijgbaar zijn in onze winkel? Vraag er naar bij onze medewerkers en zij printen graag nog een exemplaar voor u uit.